Lyckas i trädgården

Vi hjälper dig att få en fin trädgård!

Att lyckas med trädgården

Minns att en trädgård aldrig blir färdig, den är ett levande väsen, som förändrar sig ständigt och som alltid kräver vård. Här har vi samlat allt om trädgården för att ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas med just din trädgård.

Här kan ni läsa om skötselråd för olika typer av trädgårdsväxter – allt från hur du klipper till häcken till hur du på bästa sätt sköter om din rhododendronbuske till hur du tar hand om dina rosor. Här finns allt om vilken jord som är lämpligast att odla i, till när och hur dina växter ska beskäras.

Vi visar hur du bygger ditt eget blåbärsland till trädgården, och om hur du på bästa sätt tar hand om dina hallon och vinbärsbuskar.

Många drömmer om att ha en vacker gräsmatta i trädgården och undrar hur man ska gå tillväga för att hålla gräsmattan grön och fin hela sommaren. Att så sin egen gräsmatta till trädgården är avsevärt mycket billigare än att rulla ut en färdig, och du anlägger en gräsmatta bäst under våren eller under tidig höst.

Vi vet hur du sköter din gräsmatta på bästa sätt, och ger dig bästa tips om hur du underhåller, reparerar och anlägger din egen gräsmatta, steg för steg.

Det är mycket att tänka på och förbereda innan man anlägger en damm, vill man ha en färdig formpressad damm med fontäner och växter, eller en stor egendesignad damm av dammduk med fontän, växter och fiskar. I vårt avsnitt vatten i trädgården visar vi hur du bygger din egen damm.

Det är fantastiskt härligt att kunna gå ut i sin trädgård och plocka sina egenodlade äpplen och päron. Äpple, päron och en del plommon behöver befruktas av en annan sort för att ge frukt. Under fruktträd har vi samlat de man behöver veta om vattning, gödsling och beskärning för att lyckas!

Att ha medelhavsväxter som citrusväxter , olivträd, lager, fikon och andra exotiska växter i stora krukor ger en spännande atmosfär och associationer till sydligare breddgrader. Läs mer här för att lyckas

Se alla våra tips om hur du lyckas med trädgården!

Planteringsskisser & trädgårdsplanering

Att ha en bra planering redan innan trädgården skapas eller byggs om sparar både tid och pengar. Trädgårdsplanering som verkligen håller måttet kan ta tid, men väl gjort är de alltid värt det. Resultatet blir den trädgård som du verkligen vill ha.

Trädgårdsplanering kräver ett tydligt syfte, vad ska trädgården användas till? Ska det vara en oas för att slappna av i eller en plats för att anordna stora trädgårdsfester. Ska trädgården kanske vara en plats för barnen att leka på eller en plats för trädgårdspyssel. Trädgården gör sig bäst när den är en förlängning av huset och ger mer rum och liv. Planera in hur mycket tid du är beredd att lägga ner och därefter kan du välja vilken typ av trädgård du vill ha, en mer strukturerad variant, en naturlig, ett woodland eller kanske en enklare.

När man ska börja sin trädgårdsplanering är det bra att få en bild över området som ska bli en trädgård och då krävs en tomtkarta. Om det inte finns i huset, finns det hos kommunen och det är lätt att få en kopia. Kartan är i korrekt skala och kommer underlätta arbetet med att planera tomten.

En trädgård ska vara njutbar året runt, inte bara vacker under vårens första veckor. Intrycket av vår trädgård inifrån och även från entréområdet som vi passerar dagligen är väldigt viktig, En stor del av året vistas vi inomhus och då ska vi kunna njuta av trädgården genom våra fönster.

Man kan tänka sig att trädgården är som ett rum, golvet är ofta en gräsmatta till för lek och spel, väggarna består av häckar och buskar, och taket är de träd som skuggar över trädgården. Buskar och träd tar tid att växa, så utnyttja dessa om de redan finns.

Låt kreativiteten flöda och var realistisk.

Se alla våra planteringsskisser!

Växtlexikon

Här kan du söka information om växternas höjd, blommning, bladverk, bästa placering, jordmån, härdighet, beskärning mm.
Du kan söka på växtgrupper, svenska namn och latinska namn.
Vi har c:a 5.000 växter i vårt lexikon.

OBS! Samtliga bilder är copyrightskyddade och får ej användas utan tillstånd av Sveriges Trädgårdsmästare.

Sök i vårt växtlexikon